De klank van een concertvleugel

zwarte hoogglans piano

In de 7 jaar dat ik piano speel heb ik eerst drie jaar op een digitale piano gespeeld, daarna 4 jaar op een tweedehands Kawai piano. Nu zit ik erg te twijfelen wat de volgende stap is, zal ik een vleugel kopen?

Dit idee kwam bij me op toen bij vrienden op een Steinway vleugel speelde. Allereerst was de toon waanzinnig, natuurlijk heeft een vleugel meer volume dan een piano, maar het hele instrument speelt anders en voelt beter aan. Wat ook zo bijzonder is, is de dynamiek en het maken van lijnen in de muziek. Bij een piano moet je de toets volledig omhoog laten komen voordat je hem weer aan kan slaan. Bij een vleugel is dit niet zo. Twee keer dezelfde noot spelen wordt daardoor zo anders, preciezer en mooier.

De soort vleugel zal natuurlijk uitmaken, een babyvleugel geeft denk ik veel minder volume dan een concertvleugel. Net zoals het merk invloed heeft. Ik twijfel erg of een tweedehands vleugel zou willen of een nieuwe. Ik begrijp wel dat een tweedehands van hoge kwaliteit het beter doet dan een nieuwe goedkope vleugel. Een lijst met de betere oude merken had ik hier gevonden. 

Het uiterlijk en de ruimte die het inneemt speelt natuurlijk ook een rol. Ik wil zeker een zwart hoogglans vleugel als ik er een zou nemen. Bruin vind ik minder mooi, alleen die antieke bruine vleugels met bijzondere poten en structuren vind ik wel wat hebben. Maar een modernere zwart hoogglans heeft toch mijn voorkeur. Een vleugel neemt natuurlijk wel meer ruimte in, die ruimte moet je hebben en willen geven aan een instrument. Dat wil ik wel. Het enige dat me nog tegenhoudt is de prijs. Een vleugel is duurder. Maar wel iets voor om sparen naar mijn mening, of te blijven dromen naar die mooie Steinway vleugel van mijn buren.